După un an de facultate. Cum e să fii student?

Am un obicei prost. Mi se adună o mulțime de fapte și chestii, care interesante care nu prea, care mai revoltătoare , care mai vesele, și nu le postez aici. Și apoi uit. Mai în scurt, asta a fost un fel de introducere.

Ca atare m-am pornit eu să scriu despre altceva.

Deci, ca să vă faceți niște idei despre ce eu vreau să vă vorbesc, am să încep cu niște detalii care au avut loc cam prin septembrie 2012.

Era sfîrșit de august. Am venit în Chișinău să văd rezultatele de la admitere, între timp am scris o cerere ca să pot sta la cămin și de aici și s-a început coșmarul. Am trecut 3 etape de concurs, chipurile, ca să pot ajunge să am loc de trai în cămin. Și nici la o etapă nu mi s-a oferit cazare, asta luînd în considerare că doar mama lucrează și suntem 2 copii studenți în familie. Mama mea credea că eu stau la cămin ”po șuriku” la o prietenă, de fapt eu stăteam la gazdă căci nu avem unde trăi. În fiece zi mă suna să vadă dacă mi s-a mai dat cămin sau nu. Cînd deja trecuse aproape o lună, deci era sfîrșitul lui septembrie, mama mea nu a mai rezistat. A venit în Chișinău ca să rezolve problema asta pentru mine. Țin să menționez că mai niciodată nu îmi rezolv problemele mele prin părinți și mai ales prin oameni care să mă ajute să ajung undeva sau să rezolv ceva. Dar…aici deja mama s-a implicat. A apelat la un vechi prieten de al ei, care într-un final a organizat ca totuși cererea mea să ajungă pe masa Domnului de la Departamentul Social (fiindcă de fiecare dată cînd mergeam să văd cui i s-a oferit cămin, cererile mele se pierdeau, simplu nu erau în teancul cela de cereri).
Ok, ajung eu la cămin, cu chiu cu vai și văleleu. Vă imaginați că trebuie să faci un astfel de drum, de la universitate la orășelul studențesc de colo iar la universitate și de acolo deja la cămin plus că de fiecare dată pierzi cîte jumate de oră minimum pentru a sta în rînd și pentru a te clarifica cu oamenii care ar trebui să știe lucrul lor. Adic pierzi jumate de zi. Bine că mai știam cît de cît unde tot asta se află. Ce face un biet copil care idee nu are unde naiba se află orășelul studențesc și toată prostia asta?
Și se întreabă, la ce bun a fost așa bătălie pentru cămin, ca să văd într-un final că la jumate lui octombrie căminul nici pe aproape nu era plin cu studenți? Ce așteaptau, ce tot întindeau cu ”concursurile” lor de două capiși? Așteptau bani! Așa cum i-au văzut de la oamenii care nu au nici o atribuție cu Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării și totuși trăiau în cămin(căminul Nr. 6 e pentru studenții de la această facultate!) și de la acei care au format aici familii videteli.

Bine, trecem la un alt caz din viața mea de student.

În luna ianuarie am aflat despre programul EMERGE. Am început să fac totul să particip la acest program. Documente, scrisori, traduceri și așa mai departe. Era acolo așa un document ca să completez : Learning Agreement, care trebuie semnat atît de facultatea mea cît și de Host University. Mă duc eu la decanat, ca doamna decan să îmi semneze documentul în cauză. Reacția ei? A țipat la mine și la Cristina (colega mea, ambele mergem cu programul EMERGE) fiindcă ea nu știe despre ce noi vorbim și după cum s-a exprimat decana ”ce porcărie îmi intindeți mie să semnez”. Ne-a trimăs hăt departe la doamna de la Departamentul Relații Internaționale, ca această doamnă să ne spună că de fapt decana trebuie să semneze asta. Păi și întrebarea e, pentru ce naiba stă femeia asta la conducerea facultății dacă ea idee nu are ce înseamnă să se comporte ca atare cu studenții, să vorbească frumos și ce tipuri de programe de mobilitate există în cadrul universității. Despre asta atunci am scris și un status pe făisbuc.
Profii bat în clopote că studenții nu fac nimic și suntem lenoși și nu aplicăm la nici un proiect ca atunci cînd într-adevăr vrei să pleci să faci în altă parte studiile ți se bagă repejor bețe-n roată. 

Țin să mai menționez că doamna de la EMERGE din Iași mă asigura că cei de la decanat trebuie să știe despre programul ista, că pe panoruile informative trebuie să existe informație despre programul ista și pe site-ul universității trebuie să fie informația dată. 
1. Fetele de la decanat împreună cu decana nici idee nu aveau despre EMERGE
2. Zilnic trec pe lîngă panoul informativ al facultății, informație despre acest program nu a fost niciodată. 
3. Site-ul universității e cu toane. Cînd îi place atunci se deschide cînd nu – nu. Ar trebui să număr cîte zile pe an se deschide normal site-ul usm.md .

Și acum la o altă situație.

Cînd studenților se face permis în cămin acolo scrie așa :
Eliberat – data, și 
Valabil pînă la – 01.07.
De ce nu am pus data la ”eliberat” pot explica tare bine. Eu am avut eliberat permisul mult mai tîrziu decît 1.09. Inițial m-au trimis în căminul 8, acolo în camera nu mai țin minte ce număr akazîvaetsea locul era deja ocupat. Și am mai stat încă vreo 2 săptămîni fără cămin. La eliberat e scris data de 13.09. De facto am început a trăi în cămin aproape de sfîrșitul lui septembrie. Și acum tadadam. Cel mai interesant ce se întîmplă în ultima perioadă cu mine. 
1.07 – după permis eu trebuie să eliberez locul din cămin. Eu am practică 3 săptămîini din vară. Unde îmi propun aeștea să trăiesc? Ok, îmi propun tot în cămin să stau, DAR, trebuie să plătesc o sumă în plus. 
Ca să ne clarificăm pe rînd. Eu pot să stau pînă la 1 iulie însă facultatea îmi dă să fac practică, ceea ce reiese că eu trebuie să stau încă 2 săptămîini din iulie, adică pînă la 15 iulie eu am nevoie să stau încă în Chișinău (examenele s-au terminat pe 21.06., din 24.06 noi trebuia să începem practica). De ce ar trebuie să fiu pusă la așa măsuri ca faptul că trebuie să plătesc aceste 2 săptămîini din  iulie pentru a sta în cămin, nu din cauza că așa mi-i a sta, de altfel demult îmi luam de aici tălpășița, dar tot din cauza că eu am practică. De ce direcția facultății nu are grijă ca studentul chiar să învețe și nu să se gîndească unde să trăiască. Ziceți că prea dramatizez, la sigur ziceți asta. Păi pentru că încă nu v-am spus toate detaliile. 
Pentru a beneficia de 10 luni de trai în cămin eu plătesc 1800 lei. Deci lunar iese 180 de lei. Acum, pentru o lună de vară ca să trăiești în cămin trebuie să plătești 450 lei(!!!). Ca să stai 2 luni (iulie, august) trebuie să plătești 900 lei. Deci pentru 2 luni plătești cît pentru 5 luni normal.
Pentru ca eu să stau în cămin 2 săptămîini trebuie să plătesc 225 lei, și la sigur că aeștea de la contabilitate vor rotungi cifra ori la 230 ori la 250. Și nu mi-ar fi jale să dau acești bani, dar mă gîndesc pentru ce eu naiba îi plătesc? De la 8 iulie apă caldă nu va mai fi, deci scaldăte în tazic, bucătăriile sunt închise, în timpul anului bucătăriile de la fiecare etaj sunt deschide(stau la etajul 4, unica bucătărie deschisă e la etajul 1, dacă vreau elementar să îmi fac un ceai treb să cobor 4 etaje să pun ceainicul pe aragaz și apoi să mă urc sus și iar să cobor 4 etaje să merg să iau deja apa fiartă și să mă urc sus. Asta în cazul în care doar ceai, dar ce fac atunci cînd vreau să fac o mîncare? Tîrîi ceaune și chestii pînă la etajul întîi. Simt că voi slăbi considerabil în aceste 2 săptămîini cu fuga asta la al patrulea, la primul). Căldură nu se dă ca iarna, deci căminul nu plătește pentru căldură. Și totuși pentru ce eu să plătesc 2oo și ceva de lei pentru 2 săptămîini?
Și cel mai interesant, cînd am achitat pentru cămin, nimeni nu mi-a spus, Veronica, stai puțin, tu o lună nu ai trăit în cămin, nu trebuie să o achiți. Dar am achitat-o și la toți le-a fost în cot, important banii în casă să vină. Acum cînd eu am nevoie să stau 2 săptămîini în plus, eu trebuie iar să achit. 
Mi-am băgat piciorul, am stat aici o săptămînă fără să achit nimănui nimic și lasă să îmi vină să îmi spună ceva, le bag cecul achitat cu o lună în plus pe gît. De mîine plec de aici. Și chiar slava bogu.
De la 1 octombrie voi trăi în Iași pentru un semestru. Interesant, ce fel e la ei sistema asta cu universitatea și cu căminul?

Reclame

Un gând despre &8222;După un an de facultate. Cum e să fii student?&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s